Tapahtumakalenteri

  • Taija Salokanteleen ratatreenit torstaisin (Jere)
  • Koirahallin vakiotreenit sunnuntaisin (Jere)
  • 25.03.18 Lappalaiskoirien ER (Juuso)

25. toukokuuta 2015

Rauma KR

Kirsi sai meikäläiset houkuteltua Raumalle tänä vuonna. Kirsille ko. näyttely oli jo perinne, ja mua taas kiinnosti tällä kertaa lappalaiset arvosteleva tuomari - Esko Nummijärvi. Raumalle on Halikosta matkaa, ja kun suomenlapinkoirien arvostelu alkoi klo 9:30, oltiin me tien päällä jo ennen aamuseitsemää.

Nummijärvestä: arvostelee koiran liikkeessä. Saa siis varautua juoksemaan kehää ympäri koiran kanssa niin kauan kun tuomari sanelee arvostelua kirjoittavalle kehäsihteerille. Arvostelee koiran myös yleisölle, minkä aikana niinikään juokset kehässä koko ajan. On vähän tuuliviiri: se, mikä pätee tänään, voi olla huomenna jotain toista. Ei välttämättä kyseenalaista muiden tuomareiden mielipidettä koirista, varsinkaan valioista. On todennutkin, että ne ovat aikoinaan valionarvonsa ansainneet, eikä hänellä ole siihen muuta sanottavaa. Raumalla sanoi saman, ja valiourokset kaikki saivatkin ERIn ja SAn. Veteraaneille ei SAta enää "riittänytkään".

Olen ollut turistina paikalla, kun Nummijärvi tuomaroi, joten tiesin, että kunto on oltava edes jotenkuten kohdillaan, kun hänen kehäänsä menee. Hän ei myöskään kysellyt koirien ikää tai kommentoinut muutenkaan esittäjälle mitään, mitä muilla tuomareilla taas on tapana tehdä. Raumalla halusi nähdä koiran poseeraamassa pienen hetken, ja juuri kun sain Juuson asentoon, kuulin tuomariteltasta "hei... HEI!", ja kun kohotin katseeni, näytti Nummijärvi sormellaan, että kehää ympäri. :D Tyyppi vaan on niin erilainen verrattuna muihin tuomareihin, että pitihän tämä omakohtaisesti kokea.

Juuso esiintyi kehässä varmasti ja rutiinilla. Mitään ei oltaisi voitu tehdä toisin. Arvostelu kuuluu seuraavasti, ja hei - ensimmäistä kertaa elämässäni sain palautetta handlaustaidoistani:
"Rotutyyppi erinomainen. Hieman pitkärunkoinen uros, jolla on hieman kapea mutta oikeamuotoinen pää. Taittokorvat. Hyvä rakenne. Karvan pituus, joka voisi olla karkeampaa. Hieman ahtaat takaliikkeet. Esitetään hyvin."
Ikävä välikohtaus nähtiin paras narttu -kehässä, kun PN1 ja PN2 alkoivat rähjätä toisilleen hampaat irvessä. Tuomari ei puuttunut asiaan mitenkään. Se oli valitettavaa. Ja vastaavaa on oltu todistamassa muutama kerta ennenkin tässä puolentoista vuoden sisään. Kun koira alkaa rähistä kilpakumppanille ravaamisvaiheessa, ei siitä kärsi ainoastaan esiintyminen vaan myös liike: eihän sinne tänne tempoileva koira enää ravaa sujuvasti. Äänekäs koira häiritsee myös kilpakumppaneiden suoritusta.

Juusohan on ollut kunnon räkyttäjä kehässä aikoinaan. Siitä rokotettiin arvosteluissa joskus ihan reippaasti. Pistäähän se vähän harmittamaan, että kun oma koira nyt on ihmisiksi kehässä, niin vastaavasti rähjät saavat tehdä mitä huvittaa ilman seuraamuksia.

Raumalla sain muuten olla apuhandlerina Almalle (Pörröhännän Alma-Amalia) PN-kehässä, jossa Alma sijoittui hienosti neljänneksi. Alma oli heti kaveri ja neitosen kanssa oli mukava ja helppo olla kehässä. Sarille kiitos luottamuksesta!! =)

Ei kommentteja: